Nahrávání zpěvu, vokálu, backvokálu, hooku a ad-libs v nahrávacím studiu | Nahrávací studio a videoprodukce TdB Production Praha

Nahrávání zpěvu, vokálu, backvokálu, hooku a ad-libs v nahrávacím studiu

Nahrávání zpěvu v nahrávacím studiu

 

Nejdůležitějším prvkem každé písně je samozřejmě zpěv. Od počátků našeho studia jsme hledali na scéně zpěváky a zpěvačky s nezaměnitelným hlasem. Aby hlas zůstal přirozený, je zapotřebí mnoha faktorů.

 


 

Výběr mikrofonu

Máme k dispozici velký výběr mikrofonů, mezi nejoblíbenější patří určitě NEUMANN U87, který se stal světovým standardem, v kombinaci s preampy UNIVERSAL AUDIO LA – 610 MKII, TLA 5021, SPL CHANNEL ONE nebo FOCUSRITE ISA ONE je bez-konkurenční volbou. Dále máte v našem nahrávacím studiu k dispozici lampovou klasiku z Austrálie mikrofon RODE K2, lampový reunion WARM AUDIO WA-251, legendu SHURE SM7B a mnoho dalších klenotů.

 Nahrávací studio - mikrofony

 

 


 

Nahrávání zpěvu

Rozezpívání u piana nebo kytary je běžné u profesionálů. Dnes je taky na youtube spousta technik rozezpívání a je to opravdu základ, aby se hlasivky uvolnily a naladily. Hlasivky jsou párový sval jako a potřebuje rozcvičit než ji zatížíte naplno. Předejdete tak „odcházení hlasu“.

Nahrávací studio - nahrávání Zpěvu

 

 


 

Text

Pokud chcete opravdu přirozený výsledek, je prvním krokem umět text nazpaměť. Ve chvíli, kdy jej čtete z mobilu nebo papíru, je celý feeling úplně jinde. Nejčastěji takto fungují zpěváci, kteří jdou do studia poprvé.
Samozřejmě umíme nahrávat po větách či jednotlivých slovech, ale to je dobré při nahrávání demoverze lead-vokálu. Pracujeme takto při tvorbě produkčních singlů, kdy zpěvák odchází s kompletním vokálem a podle ní se potom song učí, než přijde ten den, kdy singl nazpívá naostro. Nahrajeme kompletní lead line 3x až 10x a následně vybereme ty nejlepší pasáže od nádechů nebo po větách.

Nahrávací studio - nahrávání Zpěvu

 

 


 

Back-vokály

Ve chvíli, kdy je lead-vokál hotový a máme finální verzi, přichází na řadu back-vokály. Mohou být buďto unisono, oktávové nebo harmonické. Jsou schopny song posunout na vyšší úroveň. Můžeme takto zdůraznit slova ve sloce, nakopnout bridge mezi slokou a refrénem a samozřejmě zvětšit a rozezpívat samotný refrén. Je fajn, když backvocály nedělá jen Lead-vocalista sám sobě a použije buďto hosty, nebo je zkusí nazp´vat ostatní členové kapely nebo crew. Tady opravdu záleží na stylu písně a neexistuje na to jednoznačný návod.

Nahrávací studio - nahrávání Zpěvu

 

 


 

Vocal Hooks

Velmi oblíbená aranžérská disciplína, kdy kromě back-vokálů song okořeníte buďto hooky, které fungují jako akord pod lead-vokálem, nebo taky mají svou vlastní melodii. Často jsou postaveny na samohláskách á,é,í,ó,ú,ý a taky klasické ná, jé a podobně.

Nahrávací studio - nahrávání Zpěvu

 

 


 

Ad-Libs

Dnes nejčastěji uslyšíte v odnožích Rapu, RnB, Popu, ale nejen tam. Buďto jsou to citoslovce reagující na obsah textu, opakování posledních slov v mezerách, kde je nádech atp. Je fajn, pokud jsou vymyšlené a zapsané jako součást textu pro rychlejší práci ve studiu, ale samozřejmě mohou vzniknout i na místě. Ad-Libs mohou být i melodické a zasahovat do následného textu. Fantazii se meze nekladou.

Nahrávací studio - nahrávání Zpěvu

 

 


 

Autotune – Melodyne

Jsou dnes oblíbeným nástrojem, který se přiznává jako součást soundu. Tam jsme připraveni pomoci s melodiemi a harmonizací.

Jsou tady ale taky styly, kdy jej slyšet nechceme. Umíme jednotlivé tóny posadit na tón a vibrata, feelingy, náběhy a pády tónu přitom zachovat. Dolaďování se určitě nehodí do každého stylu a může mu taky více ublížit než pomoci.

Nahrávací studio - nahrávání Zpěvu

 

 


 



 

studiotdb@seznam.czLOGO FACEBOOKLOGO YOUTUBELOGO TWITTERLOGO INSTAGRAM+420 774 52 74 68 

 

 © 2007–2023 Nahrávací studio a videoprodukce TdB Producton Praha

 


Load Facebook SDK for JavaScript

Your Chat Plugin code