Epizoda druhá – Stavba a nákup vybavení nahrávacího studia | Nahrávací studio a videoprodukce TdB Production Praha

Epizoda druhá – Stavba a nákup vybavení nahrávacího studia

Stavba a nákup vybavení nahrávacího studia

 

Prodal jsem byt a začal postupně nakupovat vysněné vybavení. Tady přišel první moment, kdy jsem zjišťoval, co vše budu potřebovat pro nahrávání 16stop najednou. Peníze za prodaný byt lítaly vzduchem a na účtu zmizely během jednoho měsíce. Jen originální software spolkl 180 000 a to byl pouze základ. Provizorně jsem gear zapojil v pronajatém bytě a začal se učit ovládat software Protools, pro který jsem se rozhodl po mnoha konzultacích s přáteli v oboru. Nikdy od té doby, co jej používám nedošlo k situaci, že bych jej měnil. K dispozici byl pouze anglický manuál, žádný youtube atp. Po nastudování základů přišlo na řadu hledání prostoru, kde studio vznikne.

Prošel jsem spoustu míst v Ostravě, kam jsem se přestěhoval. Nakonec výběr padl na atomový kryt v Ostravě-Martinov. Industriální prostor o rozloze 180m2 byl ideálním místem. Stavební práce trvaly tři měsíce. Akustika byla řešena obklady ze zrušeného výpočetního střediska, studiové okno jsem vyrobil svépomocí ze dvou osmi-milimetrových skel. Firma která je vyráběla zakázkově si jej nacenila na závratných 82 000, já jej pořídil za 8 000 a bylo mnohem masivnější a větší. Černé zátěžové koberce pokryly všechny podlahy.

Jde se stěhovat. Stoly, židle, kuchyňka, lednice, nádobí a konečně vybavení studia. Tady přišlo poprvé zděšení, co všechno ještě chybí. Kabely pro 16 nových mikrofonů, sluchátka, stojany na mikrofony, studiový nábytek, racky na preampy. Jen tyhle prkotiny, jak se zprvu zdálo sežraly dalších sto tisíc a nešel z nich žádný zvuk. Přibyla první provozní půjčka 200 tisíc s rezervou co kdyby náhodou.

Nicméně nadšení pro věc stále přetrvávalo. Vše jsem zapojil a začal testovat. Můj první plán zněl jasně, budu tady točit jen mé projekty a kapely které budu chtít dělat, konečně! Jenomže osud chtěl věci jinak, má domovská kapela Sbiranico se díky mému zápalu pro studio a nedostatek času rozpadla. Já byl tedy před otazníkem co dál. Mám studio o kterém nikdo neví, hezky utajené v podzemí.



 

studiotdb@seznam.czLOGO FACEBOOKLOGO YOUTUBELOGO TWITTERLOGO INSTAGRAM+420 774 52 74 68 

 

 © 2007–2023 Nahrávací studio a videoprodukce TdB Producton Praha

 


Load Facebook SDK for JavaScript

Your Chat Plugin code